Wat is een IBA systeem en waar wordt het voor gebruikt?
Het is een veel gestelde vraag: Wat is een IBA systeem? IBA is de afkorting die gebruikt wordt voor Individuele Behandeling Afvalwater. Het systeem wordt gebruikt om afvalwater uit het huishouden te zuiveren. Dit gebeurt vooral wanneer er geen aansluiting op de riolering mogelijk is voor een woning.

Wanneer in Nederland een IBA gebruikt wordt, moet het wel voldoen aan de regels van het lozinsgsbesluit. Dit kan soms wel tot onduidelijkheid over de IBA leiden. Op deze plek is daarom uitgelegd hoe dit precies in elkaar zit.
IBA systeem versus septic tank
Vaak wordt gedacht dat een septic tank een betere oplossing is dan een IBA. Dit is echter niet de juiste conclusie. Het gaat namelijk vaak om exact hetzelfde systeem. De IBA werd vroeger een septic tank of een beerput genoemd. Dit waren simpele putten waarin het afvalwater kon worden afgevoerd en laten bezinken voordat het oppervlaktewater werd geloosd.
Dit ging toen nog om rond de 80 liter per persoon. Tegenwoordig ligt het watergebruik op 110 liter per persoon. Daardoor zijn de eisen voor het aanleggen van een IBA-systeem ook veel hoger geworden. Dit is het lozingsbesluit opgenomen.
De verschillende soorten IBA-systemen
Er zijn verschillende klassen van IBA-systemen. Zo is er de IBA 1. Dit is het best te vergelijken met de klassieke septic tank of beerput. Het wordt gebruikt om huishoudelijk water te zuiveren. Het wordt dan door drie kamers geleid. Het zuiveren gebeurt op basis van bezinking en afbraak van de organische stoffen in het afvalwater. Een IBA 2 bestaat ook uit meerdere kamers. Wel is het zo dat er actief zuurstof aan het systeem wordt toegevoegd. De afbraak op organische wijze gaat dan wat sneller. Dit zorgt voor betere zuivering. Dan is er ook nog een IBA 3, die nog iets effectiever is dan de IBA 2. Dat komt doordat er beter is om te gaan met de hoeveelheid stikstof en fosfaat. Daardoor is het net wat duurzamer te maken.
Wat is het juiste IBA-systeem voor u?

Is het niet mogelijk om op de riolering aangesloten te worden? Dan is het vaak zo dat voor een IBA-systeem gekozen wordt. Dit wordt dan door de overheid voorgeschreven. In dat geval wordt ook direct aangegeven voor welke klasse gekozen moet worden. In het overgrote deel van de situaties wordt dan voor IBA 1 gekozen. Dit voldoet goed aan de eisen van het lozingsbesluit.
Wie gevestigd is in een waterwingebied, of wanneer extra eisen gelden, wordt anders naar de lozingen gekeken. Het is vaak zo dat het beleid dan per regio anders is. Het is dan dus ook slim hierover contact op te nemen met het waterschap.
Werken met het inwoners equivalent
De samenstelling en de hoeveelheid verontreiniging via afvalwater moet gemeten worden. Daarvoor is het zogenaamde Inwoners Equivalent, of IE, uitgevonden. Als voorbeeld is van een gezin van twee volwassenen en twee kinderen 4 IE per dag te verwachten. In veel gevallen zal een woonhuis met een IBA voor 5 IE ruimschoots voldoende om te gebruiken. Is het zo dat in het huishouden 5 of meer IE aanwezig is, dan is het mogelijk om het systeem groter te maken. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor een groepsverblijf dat kort of lang gebruikt wordt.
Externe factoren die meewegen
Er zijn externe factoren die een rol spelen bij de werking van een IBA. Dat kan bijvoorbeeld komen door een temperatuur van minder dan 10 graden Celsius. De bacteriën breken dan de organische stoffen niet langer af. Waardoor het water ook minder zuiver wordt. Daarnaast kan er afvalwater in het systeem komen dat niet als huishoudelijk wordt beschouwd. Het systeem raakt daardoor overbelast. Denk bijvoorbeeld aan spoelwater uit een tanklokaal. Dit kan niet in een IBA. Dit is te krachtig voor de bacteriën in de IBA, waardoor er niet goed gereinigd wordt en de bacteriën zelfs verdwijnen waardoor de IBA niet meer werkt.
Andere invloeden op het systeem
Ook het lozen van hemelwater kan de IBA beïnvloeden. Dit is ook een vorm van overbelasting. Er is dan veel meer water en het systeem kan worden doorgespoeld. Ook dan verdwijnen de bacteriën waardoor het oppervlakte water van ongezuiverd water wordt voorzien. Een hemelwaterafvoer kan dus ook niet op de IBA worden aangesloten.
Er zijn ook stoffen die bacteriën doden zoals chloor en bleek. Het is belangrijk dat het water met deze schoonmaakmiddelen zo min mogelijk in een IBA terechtkomen. Het is dan ook een voordeel dat er meer en meer met biologisch afbreekbare schoonmaak middelen wordt gewerkt voor de reiniging.
De conclusie
Een IBA-systeem wordt gebruikt om huishoudelijk afvalwater te reinigen. Dit is vaak nodig wanneer er geen aansluiting op de riolering mogelijk is. Een IBA toepassen moet gebeuren op aanwijzing van het waterschap of de gemeente. Zo is te bepalen wat het juiste systeem voor de situatie is. Dit is hoe op de juiste wijze voor de zaken gezorgd kan worden dan.